Är din organisation redo för dagens cyberhot? 

I en tid av ökad osäkerhet och sofistikerade cyberangrepp är informationssäkerhet inte längre bara en teknisk fråga – det är en strategisk nödvändighet. Organisationer behöver avsätta resurser för att identifiera risker, implementera skyddsåtgärder och regelbundet öva på hur de hanterar IT-incidenter. En rapport från MSB (2024) lyfter fram sex centrala problemområden som organisationer behöver adressera för att stärka sitt skydd och minimera skador vid cyberangrepp. 

1. Systematiskt säkerhetsarbete 

Ett riskbaserat och systematiskt arbete är grunden för att förebygga IT-incidenter. Att identifiera och prioritera risker, samt kontinuerligt uppdatera säkerhetsrutiner är avgörande för att stå emot cyberhot. Brist på struktur i säkerhetsarbetet leder till sårbarheter som angripare enkelt kan utnyttja. 

2. Incident- och kontinuitetshantering 

När ett angrepp inträffar är tiden kritisk. Många organisationer saknar rätt beredskap, tydliga riktlinjer och fungerande kommunikationsstrukturer för att hantera incidenter. Utan en plan för kontinuitet riskerar verksamheter långvariga avbrott och förlorad tillit. 

3. Medarbetarnas kunskap 

Phishing, lösenordsläckor och social manipulation är vanliga angreppsmetoder. Medarbetare utan tillräcklig kunskap om hotbilden utgör organisationens svagaste länk. En ökad medvetenhet om säkerhetshot och utbildning i hur du som enskild medarbetare skyddar dig mot vanliga hot är grundläggande åtgärder. 

4. Behörighetshantering 

Hög personalomsättning och bristfälliga rutiner kan leda till att obehöriga får tillgång till känslig information. Inaktiva användarkonton och otydliga rutiner för behörigheter skapar öppningar för angripare. Regelbundna granskningar av användarbehörigheter är därför avgörande. 

5. Ändringshantering 

Många organisationer saknar tydliga rutiner för att hantera ändringar i sina IT-system. Fördröjda åtgärder av kända sårbarheter eller ändringar som orsakar kompatibilitetsproblem kan snabbt utnyttjas av hotaktörer. Här krävs både specialistkompetens och robusta processer för att säkerställa en säker driftmiljö. 

6. Digitala leveranskedjor 

Outsourcing och användning av tredjepartstjänster är vanligt idag men det finns risker med detta upplägg. Saknad insyn i leverantörens säkerhetsrutiner kan göra det svårt att upprätthålla skyddsnivån. Organisationer måste säkerställa att deras leverantörer uppfyller höga säkerhetskrav och ha en plan för alternativa lösningar om en tjänst slutar fungera. 

Varför detta är viktigt – Lär av tidigare incidenter 

Lyckade cyberangrepp medför en rad problem och utmaningar för den drabbade organisationen. Verksamhetsavbrott, ekonomiska förluster, skadat förtroende och mycket annat som man inte önskar någon. Organisationer som inte har tydliga rutiner och rätt resurser för att hantera dessa hot riskerar att bli nästa mål. 

Hur kan ni stärka ert skydd? 

  • Bygg systematiska säkerhetsprocesser som identifierar och prioriterar risker. 

  • Granska era leverantörer och säkerställ att de uppfyller era säkerhetskrav. 

  • Implementera och testa kontinuitetsplaner för att minimera skador vid angrepp. 




Föregående
Föregående

Ingen varning men 500 MSEK i böter

Nästa
Nästa

Hur fakturafabriker hotar finansiell stabilitet